Haber

Yunanistan’da hükümet ve AB’ye tepki: Sorumlulukları olduğu yadsınamaz

Yunanistan’ın Mora Yarımadası’nda 14 Haziran’da meydana gelen mülteci botu kazasının ardından komşu ülkenin güneybatı kıyısında bekleyiş devam ediyor. Resmi makamlar, arama kurtarma operasyonunu ve olayı tüm boyutlarıyla aydınlatmak için çalışmalarını sürdürürken, ölü sayısının artacağı endişesi var.

‘MISIR’DAN GEÇEN TEKNE LİBYA’DA MORA VERDİ’

Yunanistan’ın kamu radyo ve televizyon kuruluşu ERT’ye göre, bu sabah Kalamata’dan otobüsle yola çıkan 71 kişilik mülteci kümelerinden ilki, yeniden yerleştirilecekleri Malakasa kabul ve kimlik tespit merkezine ulaştı. Merkeze gelenler arasında teşhis işlemleri tamamlandıktan sonra çocuk tesislerine nakledilecek olan sekiz çocuk da bulunuyor. 1.500 kapasiteli Malakasa gözaltı merkezi şu anda yaklaşık 95 mülteciyi barındırıyor.

Teknede bulunan mültecilerin kaçakçı oldukları gerekçesiyle tutuklanan 9 Mısırlı da Pazartesi günü savunma yapmak için süre istedi. Hayatta kalanların ifadesine göre, tekne Mısır’dan yola çıktı, mültecileri almak için Libya’da durdu ve İtalya’ya doğru rotasına devam etti.

ERT, şu ana kadar toplam 104 kişinin kurtarıldığını bildirirken, kayıp kişilerin kesin sayısı bilinmiyor. Batan kazadan sağ kurtulanların sözlerine dayanan resmi iddialara göre kayıp kişi sayısı 568 olarak tahmin ediliyor. Balıkçı teknesinin ambarlarına kilitlenmiş yüzlerce kadın ve çocuğu da dibe sürüklediğine dair endişeler var. yüzlerce insan kayıp. Resmi ölü sayısı şu anda 78.

‘SAHİL GÜVENLİĞİN TURU BATILAN TEKNE İLE İLİŞKİLİ OLAMAZ’

Yunanistan hükümet sözcüsü Elias Siakantaris, kazayla ilgili son gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu. Pylos (Navarin) kasabası açıklarında uluslararası sularda meydana gelen tekne kazasıyla ilgili olarak ERT’ye yapılan açıklamada, “Sahil Güvenlik benzer olaylara tam yetki ile müdahale edebileceğini göstermiştir” dedi.

Sözcü Siakantaris kazayla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Sahil güvenlik gemisi kazadan 2 saat önce balıkçı teknesine yanaştı. Teknedekiler yardım teklifini kabul etmeyince balıkçı teknesi yoluna devam etti. Sahil Güvenlik de yanaşmadı. balıkçı teknesine gerçek bir halat atın.Bağlama halatı yoktu.Kendilerini dengede tutarak yanaşıp yardım “Yardım istemiyoruz. İtalya’ya gidiyoruz.” Yardımı kabul etmeyip yollarına devam ettiler. Sahil Güvenlik’in yaklaşması sadece zaman açısından teknenin batmasına bağlanamaz” dedi.

Ayrıca şunları söyledi: “Liman yetkilileri hızla ön soruşturma aşamasına geçti. Kurtarılan tekne kazası kurbanlarından dokuzunu şüpheli kaçakçı olarak belirlediler ve böylece onların kaderi, bu tür tekne kazası kurbanlarının geri kalanından ayrılıyor. Bu kişilerden biri Kalamata’da. diğeri ise hastanede, tutuluyor.”

İTALYA BASINI: YUNAN YETKİLİLERİ TEKNE HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ

Yunan Efimerida ton Sintakton gazetesi, İtalyan yetkililere dayandırdığı haberinde, “Yunan makamlarını yüzlerce can alan balıkçı teknesinin battığını bilmedikleri iddiasını çürüten resmi bir makamdan gelen yeni kanıtlar, Yunan makamlarını son derece tehlikeli bir duruma sokuyor. tehlikede.” Rapora göre, Yunan makamları batan teknenin yardıma muhtaç olduğunun farkındaydı. İtalyan kıyı güvenliği, 13 Haziran Salı sabahı, tehlikede olan bir gemi olduğunu belirten bir e-posta aldı, ancak geminin konumuyla iletişime geçmeden yalnızca uydu telefon numarasını paylaştı.

İtalyan Operasyon Merkezi, geminin Yunanistan’ın yetki alanında olduğunu tespit ettikten ve teyit ettikten sonra, uydu telefonunun konumunu güncellemeye ve geminin konumunu Yunan makamlarıyla paylaşmaya devam ederek, Yunan Sahil Güvenlik’e sahip olduğu tüm bilgileri sağladı. Gemi ve durumu ile ilgili.

PROTESTOLAR DEVAM EDİYOR: ATİNA’DAKİ GÖSTERİYE POLİS SALDIRISI

Öte yandan, Atina ve diğer büyük Yunan kentlerinde gemi enkazına tepkiler yükselmeye devam ediyor. Dün komşu ülkenin birçok yerinde protesto yürüyüşleri ve açıklamalar yapıldı. Başkent Atina’da gösteriye polis saldırdı.

Ülkedeki siyasi partiler kazaya ve hükümete sert tepki vermeye devam etti. Ana muhalefet partisi SYRIZA başta olmak üzere birçok siyasi parti ve oluşum, tekne kazasında Yunan hükümeti ve AB’nin yadsınamaz sorumlulukları olduğu mesajını verdi.

AB’nin sınır savunma ajansı Frontex, bugün Orta Akdeniz’i geçen mülteci sayısının geçen yılın aynı dönemine göre 2023’te iki kattan fazla arttığını duyurdu. Frontex’ten yapılan açıklamada, 2023’ün ilk beş ayında Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Orta Akdeniz’den 50 bin 300’den fazla giriş kaydettiği ve bunun “2017’den bu yana kaydedilen en yüksek sayı” olduğu belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu