Teknoloji

Türkiye’deki Bilgisayarlar ‘Pahalı Değil’ Ama ‘Alması Zor’

Başlığa ve sona geçmeden önce konuyu açıklayalım. Evet 20-30 bin TL değerinde bir bilgisayar için Pahalı olmadığını söylemek kolay değil. En azından kazandığımız maaşlarla karşılaştırdığımızda. Ancak Picodi’nin araştırması, Türkiye’deki bilgisayar fiyatlarını dünyadakilerle karşılaştırdı ve sadece fiyatları değil, bu fiyatları maaşlarla da karşılaştırdı. Bu sonuçlara göre Türkiye’de fiyatlar diğer ülkelere göre çok yüksek değil; ama ne yazık ki alım gücümüz düşük…

Steam, dünyanın en popüler çevrimiçi oyun platformudur. Kasım 2022’den itibaren donanım istatistiklerikullanarak bir araştırma yapan Picodi, 35.760 TL bunu ortaya çıkardı. Peki ortalama geliri olan bir kişinin ortalama bir bilgisayar alması için kaç ay çalışması gerekiyor?

Peki hangi segment için ne kadar para ödenmesi gerekiyor?

  • Anakart: 3.070 TL
  • 6 çekirdekli işlemci: 3.790 TL
  • NVIDIA GeForce RTX 3060: 11.090 TL
  • 16GB RAM: 2.160 TL
  • Güç kaynağı: 1.710 TL
  • 1 TB HDD/SSD: 1.390 TL
  • İyi soğutma sistemine sahip kasa: 1.950 TL

Yukarıda da görebileceğiniz gibi, bir bilgisayar için olmazsa olmaz kesimleri satın aldığınızda 25.160 TL Para harcamak zorundasın. Bu ortada; bu sayılar Pikodi Türkiye’de e-ticaret platformları üzerinden elde edildiğini belirtmekte fayda var. Yani bu rakamlar en ucuzu ya da en pahalısı değil, ortalamatemsil etmek.

Bununla; İyi bir oyun bilgisayarınız varsa, iyi bir klavye, fare ve kulaklığa ihtiyacınız vardır. Ve tabi ki izlemek Onsuz, oyunu oynayamazsınız. Şimdi Picodi’nin hesabına geçelim. Bu kez, çevresel birimlerle birlikte Windows işletim sistemiMaliyete bakalım:

  • Ergonomik oyun faresi: 970 TL
  • Bilekle güçlendirilmiş RGB klavye: 1.310 TL
  • Mikrofonlu kulaklık: 1.000 TL
  • 24 inç monitör: 3.720 TL
  • Windows işletim sistemi: 3.600 TL

Bunlar işin içine dahil edildiğinde 35.760 TL gibi bir fiyatla karşılaşıyoruz. Picodi, üstelik her ay bir oyun alındığında, o da yıllık bazda oluyor. 7.200 TLdaha fazla harcayacağını söylüyor.

Picodi, diğer ülkelerle karşılaştırabilmek için yarattığı tutarı avroya çeviriyor. Tabii araştırmanın devamında bizim menfaatlerimiz de avroya çevriliyor ama önce diğer ülkelerde topladığımız bilgisayarın fiyatlarına bir göz atalım.

Peki diğer ülkelerde durum nasıl?

Picodi’nin yaptığı araştırmada diğer ülkelerin durumuna da yer verildi. Bu içerikte; Polonya, Almanyave Amerika Birleşik Devletleri bilgisayar alma noktasında en az bütçe ayıran ülkelerdir. Bu ülkeler, yerel para birimleri avroya çevrilerek sırasıyla 1.516, 1.521 ve 1.531 avroya bilgisayar sahibi olabiliyor.

Türkiye’de 1.885 Euro’ya Karşılık gelen maliyetin en kötü olduğu ülkeler Arjantin, Hindistan ve Brezilya’dır. Bu ülkelerdeki tüketiciler bilgisayar için sırasıyla 4.150, 2.897 ve 2.858 avro ödemek zorunda. Dolayısıyla Türkiye’de bilgisayar toplamak için ödediğimiz bedel dünyanın geri kalanından daha değerli değil diyebiliriz. Ama sonuçta euro ile kar etmiyoruz. Dolayısıyla fiyatları ortalama faizle karşılaştırdığımızda Türkiye orta sıralardaki yerini kaybediyor.

Fiyatlar satın alma gücüyle orantılı olduğunda durum değişir.

Picodi’nin araştırması, dahil edilen ülkelerin resmi maaş ortalamaları Buna göre de sonuç verir. 2020 maaş ortalamalarına göre alım gücü en yüksek ülkeler İsviçre, ABD ve Avustralya. Bu ülkelerde yaşayan oyuncular sırasıyla aylık maaşlarını almaktadır. Yüzde 30 ve yüzde 40 ile ortalama güçlü bir bilgisayara sahip olabilirler. Satın alma gücü en kötü olan ülkeler ise Endonezya, Pakistan ve Arjantin. Bu ülkelerdeki oyuncular ortalama aylık maaşlarının sırasıyla yüzde 870’ini, yüzde 1000’ini ve yüzde 1000’ini kazanıyor. yüzde 1200’e kadar borçlanmaBilgisayar sahibi olabilirler.

Türkiye’ye baktığımızda ortalama bir gelire sahip olan ve ortalama bir bilgisayara sahip olmak isteyen bir kişinin maaşının yüzde 590’ını borç almak zorunda kaldığını görüyoruz. Diğer bir deyişle Ortalama bir bilgisayar için 6 aylık maaş zar zor yeterli. Buradan yola çıkarak ‘fiyatlar yüksek değil, alım gücümüz düşük’ diyebiliriz. Peki araştırma sonuçları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu