Haber

Alman istihbaratından Türkiye hakkında casus uyarısı

DUVAR– Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın (BfV) yıllık raporu yayınlandı.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser ve BfV Lideri Thomas Haldenwang’ın başkent Berlin’de düzenlediği ortak basın toplantısında kamuoyuna açıklanan 2022 raporunda, Rusya’nın casusluk faaliyetlerinin oluşturduğu tehdide dikkat çekildi, Ukrayna’daki işgalini sürdüren. BfV, ‘gelecekte daha belirsiz ve daha agresif Rus casusluk faaliyetlerine ek olarak Rusya kaynaklı siber faaliyetlere’ hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti.

Basın toplantısında konuşan Almanya İçişleri Bakanı Faeser, “Savaş zamanlarında Kremlin yönetimi, Rus istihbarat servislerinin çalışmalarına güvenir” dedi.

BfV, Çin’i Almanya hakkında casusluk yapan dört ana aktörden biri olarak da saydı. BfV, Pekin’in ‘Almanya’daki doğrudan yabancı yatırımlar ve ekonomik ve bilimsel casusluk açısından en büyük tehdit’ olduğunu belirtti.

AFP’nin haberine göre diğer iki ana casusluk tehdidi Türkiye ve İran olarak açıklandı. BfV, Türk ve İran hükümetlerinin siyasi muhalefetin parçaları olarak gördükleri bireylere ve kümelere odaklandığını bildirdi.

14.400 PKK’LI

BfV, 2022’de Almanya’da işlenen aşırılık yanlısı suç sayısında rekor kırıldığını duyurdu. 2021’de 33 bin 476 olan bu sayı geçen yıl 35 bin 452’ye çıktı. Bu kabahatlerin 2 bin 847’sinin şiddet eylemi olduğu belirtildi. 2021’deki şiddet hareketlerinin sayısı 2.994’tü.

Anayasayı Koruma Teşkilatı, ‘İslamcılık ve İslami terörizmle bağlantılı’ kişilerin sayısının 2022’de 28.290’dan 27.480’e düşmesine rağmen, potansiyel İslami terör tehdidinin hala yüksek olduğunu belirtti. Raporda, pandemi sonrası Selefilerin yeniden faaliyete geçtiği belirtildi.

Almanya’da yabancı ülkelerle ilgili aşırılık yanlısı faaliyetlere karışanların sayısı 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 3,8 artarak 29 bin 750’ye ulaştı.

Raporda, terör örgütü olarak sınıflandırılan PKK’nın Almanya’da 14 bin 500 üyesi bulunduğuna değinildi. (DW Türkçe)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu